piątek, 14 września 2012

Kostek.


Dokładne 1 rok temu przyszedł na świat mój chrześniak Konstanty. Do wyboru miałam imię chyba Stanisław czy jakoś inaczej na "isław"... długo się nie zastanawiałam. Kostek to urodzony kucharz - smakosz. Kręci się po kuchni zaglądając swojemu Tacie do garnków, uważnie przygląda się wszystkim czynnościom, które Tata odprawia nad kuchenką. Mówię mu, że Tata czaruje. Bo kuchnia to magia. Jak stary czarodziej, mój brat tu coś podgrzewa, tu dodaje szczyptę jednej przyprawy, tu drugiej, na maśle i czosnku podsmaża krewetki, w innym kotle miesza zwinnie wywar. Z tego wszystkiego wyczarował zupę dyniową z krewetkami i cukinią, według przepisu Agnieszki Kręglickiej, zmodyfikowanego przez siebie samego.

ZUPA DYNIOWA:

Składniki:

- 500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól
- 4 łyżki oliwy

Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie. Do zupy dodajcie podgrzaną bagietkę czosnkową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz