niedziela, 23 września 2012

Kurki



Dziś dzień z kurkami. Na śniadanie podałam jajecznicę z kurkami a na obiad schabowy w sosie kurkowym. Zacznijmy od przepisu na jajecznicę z kurkami na cebuli i chili. Potrawa ta idealnie nadaje się dla skacowanych - testowałam :)

Jajecznica z kurkami na maśle, cebuli i chili. 

Składniki:

- pół opakowania kurek
- 1 papryczka chili
- 1/2 cebuli
- 6 jajek
- ćwiartka masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Na patelnię z rozpuszczonym masłem podduszam cebulkę i chili aż będą miękkie i szkliste. Dodaję kurki wcześniej opłukane pod wodą NIE KROJONE. Smażę przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Wbijam jajka i mieszam aż uzyskam idealną konsystencję. 

Schab w sosie kurkowym z pure ziemniaczanym. 



Składniki:

- kotlety schabowe bez kości
- pół opakowania kurek
- 4 łyżki śmietany 18%
- 6 ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki białego wina
- 30% mała śmietanka
- 2 łyżki cytryny
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak tylko się zeszkli, wlewamy wino oraz sok z cytryny i dusimy około 2 minut. Następnie wrzucamy kurki i dusimy przez około 5 minut, dolewamy śmietankę i przyprawiamy do smaku. Sos należy gotować tak długo aż nieco zgęstnieje.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu ubijam je z dużą ilością masła i kilkoma łyżkami śmietany 18%. Schabowe ubijam, oprószam solą, pieprzem i mąką zmieszaną z papryką słodką. Smażę na patelni z dwóch stron. Po usmażeniu kładę na talerz schabowego a na niego kurki w sosie. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz