środa, 26 września 2012

Pizza


Ciasto:

- 2 szklanki mąki do pizzy (do kupienia w dobrych sklepach)
- 1/2 kostki drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- zimna woda - taka ilość ile zabierze mąka

W misce łączymy wszystkie składniki aż powstanie nam kula z ciasta. Odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 15 minut), następnie ugniatamy ją raz jeszcze i znowu odkładamy na 15 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy w rękach okrąg (ja używam wałka i moja pizza niestety nie jest idealnie okrągła). 

Sos:

- 2 pomidory
- 1 łyżka przecieru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki mielimy ze sobą w blenderze aż będzie gładka masa. Jeżeli jest zbyt wodnista (od pomidorów) to dodajemy więcej przecieru. Sosem smarujemy ciasto pizzy, nakładamy ulubione dodatki i wsadzamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy starty, żółty ser i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz