sobota, 13 października 2012

Eklerki


Eklerka pochodzi z XIX wiecznej Francji. Mnie kojarzy się z cukiernią przy mojej podstawówce nr 52 w Krakowie :)) Zrobienie ich jest proste i szybkie.

Składniki:

- 1/4 masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- śmietanka kremówka 30%
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru
- olejek zapachowy 2 krople (ja użyłam arakowego ale może być to waniliowy lub cytrynowy)
- tabliczka czekolady

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczam masło z wodą. Dodaję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Powstaje masa, która swoją konsystencją przypomina ubite ziemniaki. Jak masa nieco ostygnie to dodaje 2 jajka i ucieram aż masa zrobi się gładka. Ja używam miksera ale jeżeli macie silne ręce to można utrzeć również ręcznie. Na blachę nakładam papier do pieczenia i smaruje go tłuszczem. Ciasto przekładam do szprycy i formuje około 7-8 cm eklerki. Pamiętajcie, żeby zrobić między nimi odstępy bo ciasto nam urośnie. Blachę wkładam na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W między czasie ubijam śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i odrobiną olejku arakowego, aż zrobi się ubita masa. Po 25 minutach wyjmuję eklerki z piekarnika, daje im wystygnąć a następnie kroje je wzdłuż na pół i nadziewam masą. W rondelku rozpuszczam czekoladę z odrobiną gorącej wody (dosłownie łyżeczką) aż zrobi się gładka masa i polewam eklerki. Wsadzam do lodówki i czekam aż masa zastygnie. Pyszne!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz