niedziela, 28 października 2012

Gorąca czekolada i pancakes

Śnieg! Uwielbiam śnieg! Kojarzy mi się z cynamonem, gorącą czekoladą, grzanym winem, pachnie świętami i pomarańczą! Koty też miały swoje trzy minuty euforii na widok śniegu, dopóki nie zorientowały się, że jest mokry i zimny. Uciekły z balkonu i szybko znalazły sobie ciepły kąt. A u nas w kuchni zapachy są po prostu genialne. Mój ukochany na śniadanie serwuje pancakes i gorącą czekoladę. Zapach cynamonu i czekolady to jest coś, co A BITE TO EAT lubi najbardziej! 

Pancakes:

- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- szczypta soli
- szczypta cukru
Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka i tyle samo ile żółtek - mąki. Przyprawiam i smażę na patelni. Podaję z cynamonem i miodem, syropem klonowym lub dżemem z truskawek. 
Czekolada:

- 0,5 litra mleka 3,2%
- tabliczka czekolady
- opcjonalnie do smaku: cynamon, goździki
W rondelku podgrzewam mleko. Jeżeli zdecydujecie się na przyprawy to dodajcie do mleka. Jak mleko jest już ciepłe, dodaję tabliczkę czekolady. Mieszam aż się rozpuści. Uwaga, żeby nie wykipiało.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz