poniedziałek, 22 października 2012

Gotowane gruszki w winie z czekoladowymi kwiatami i karmelem


Gotowane gruszki w winie z czekoladowymi kwiatami i karmelem
(czas przygotowania: 50 min.)


SKŁADNIKI
  • 4 gruszki
  • 375 ml słodkiego wina
  • 4 goździki
  • 2 laski wanilii
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 250 g cukru zwykłego
  • 32 ciasteczka czekoladowe
  • 250 ml mleka
  • 125 ml śmietany
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:
Gruszki:
Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do dużego rondla, dodajemy wino i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.

Krem:
W rondelku mieszamy mleko, śmietanę i wanilię (lub strączki kardamonu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. W żaroodpornej misce przez 5 minut ucieramy żółtka i cukier do powstania jasnego i puszystego kremu. Stopniowo dolewamy gorące mleko ze śmietaną i wanilią lub kardamonem. Miskę stawiamy nad rondlem z wodą. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką 10-15 minut. Powinniśmy uzyskać taką konsystencję, żeby krem spływał z drewnianej łyżki.

Paluszki Karmelowe:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając aż cukier się rozpuści i będzie lekko przyrumieniony. Zdejmujemy z ognia. Na blasze kładziemy uformowane łyżką paluszki, długie na 12 cm i szerokie na 5 mm. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dekoracja:

Na talerzu ustawiamy czekoladowe ciastka, aby wyglądały jak kwiatek. Posypujemy cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy odsączone gruszki. Dekorujemy kremem. Dookoła kładziemy gruszki i ustawiamy paluszki tak, by opierały się o siebie jak żerdzie tipi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz