środa, 10 października 2012

Jej Wysokość Czekolada - Lava Cake

Zza gór i lasów, przywędrowała do nas góra czekolady. Ogromna. Kusi swoim zapachem i słodkim smakiem już tak od dwóch dni, a ja zastanawiam się co z nią zrobić. Szukałam i szukałam, żaden z pomysłów nie był wystarczająco dostojny aby użyć w nim Jej Wysokość Czekoladę :) Ha! I znalazłam. Lava Cake* z gałką lodów waniliowych. Niech mi ktoś powie, że to nie jest wystarczająco, dostojnie czekoladowe! 



Składniki:

- pół kostki masła
- 100 g czekolady (gorzka lub słodka jak kto lubi)
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- około 2-3 łyżek mąki pszennej 

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej aż staną się jednolitą masą. Jajka całe, żółtka i cukier ubijam mikserem aż zrobi się mi gładka masa. Zmniejszam obroty i powoli dolewam nieco ostygniętą masę czekoladową (zostawiam odrobinę na później). Przesiewami mąkę i ubijam na jednolitą masę. Foremki smaruje dokładnie margaryną i oprószam kakao. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni. Masę przelewam do foremek do około 2/3 wysokości i wstawiam do piekarnika na 7 minut (nie krócej, nie dłużej). Po wyjęciu z piekarnika dajemy jej chwilę ostygnąć i polewamy ją czekoladą. Dekorujemy gałką lodów waniliowych.


* Lava Cake dlatego, że po wyjęciu z piekarnika wnętrze ciastka jest płynne, wygląda jak rozlana lawa. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz