poniedziałek, 15 października 2012

Krem z kukurydzy

Oooo matko jak pachnie. Orgia w garnku daje słowo! Smakuje słodko, chili lekko gryzie w podniebienie, imbir rozgrzewa a cynamon... ach sami sprawdźcie.


Składniki:

- 1 puszka kukurydzy (lub dwie kukurydze żywe)
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka cynamonu
- 2 cm imbiru (lub łyżka imbiru w proszku)
- bulion (mnie został rosół z weekendu więc go użyje)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli



Przygotowanie:

W garnku na oliwie z oliwek duszę cebulę i chili. Po 5 minutach dodaję kukurydzę (jeżeli z puszki to koniecznie odsączona, jeżeli żywa to wyłuskana z kolby), cynamon i imbir  i szczyptę soli - duszę jeszcze około 10 minut. Dolewam bulion i gotuję zupę 20 minut. Miksuje w blenderze i posypuję po wierzchu startym serem żółtym. Podaję z grzankami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz