niedziela, 28 października 2012

Królik w buraczkach

Niedzieling. Dostałam od Mamy kawałki królika i dzisiaj robiłam go pierwszy raz w życiu. Podałam go z naszymi rodzinnymi buraczkami, które są delikatne i słodkie. Strasznie się objedliśmy więc kontynuujemy niedzieling na sofie z TV. Zresztą komu by się chciało wychodzić skoro za oknem zima!


Buraczki:

- kilka buraków
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 4-5 łyżek cukru
- sól
- kwasek cytrynowy
- 1/2 dużego kubka śmietany 18%

Gotuje całe wymyte buraki około 1,5 godziny. Odlewam wodę, zalewam je zimną i na około 30 minut odstawiam. Następnie obieram je ze skórki i trę na tarce na najmniejszych oczkach. Buraki solę, dodaję 2 łyżku cukru, szczyptę soli i kwasku cytrynowego, odstawiam na 30 minut. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i buraczki - mieszając dodaję śmietanę i doprawiam cukrem i ewentualnie kwaskiem. Ważne aby nie przyrumienić masła!! Jeżeli tak się stanie to koniecznie to wylejcie i rozpuście nowe!

Królik:

- królik
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej musztardy Develey
- 2 łyżki rozmarynu
- 1 łyżka tymianku
- 1/4 kostki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka pieprzu
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- rękaw do pieczenia







Przygotowanie:

Królika nacieram utartym czosnkiem z solą i rozmarynem. Do rękawa wlewam oliwę, majeranek, masło, ocet, musztardę, pieprz i wkładam królika. Nacieram go dobrze i wkładam do lodówki na min. 2 godziny. Cebulę i papryczkę kroję w plastry. Wrzucam do rękawa i wsadzam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na 60 minut. Podnoszę temperaturę do 200 stopni, wyjmuje królika z woreczka i piekę królika jeszcze 30 minut. Królik powinien być soczysty. Podaję z  pieczonymi ziemniakami i wcześniej przygotowanymi buraczkami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz