wtorek, 2 października 2012

Makaron z dynią i orzechami włoskimi



Uwielbiam jesień. Kalosze, szaliki, wykopki. Orzechy prosto z drzewa, dynia, kukurydza....jesień inspiruje nie tylko w modzie ale też w kuchni. Dziś zjemy makaron z dynią i orzechami włoskimi. 

Składniki:

- Makaron z mąki durum (razowy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 orzechów
- tarty parmezan 
- 1/3 łyżeczki grubego, kolorowego pieprzu
- 0,5 kg pokrojonej w kostkę dyni (bez pestek)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka szałwii (lub rozmarynu) 
- sół, pieprz

Pokrojoną w kostkę dynię, z czosnkiem, szałwią, solą i pieprzem wsadzamy do nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni prażymy aż się zarumienią wyłuskane i pokruszone orzechy włoskie. Po 20 minutach wyjmujemy dynię, mieszamy ją z orzechami, połową startego sera żółtego, przyprawiamy kolorowym pieprzem i wsadzamy jeszcze do piekarnika na około 1 minutę. Podajemy prosto z naczynia posypując pozostałą ilością sera. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz