środa, 10 października 2012

Mistrzowskie placki ziemniaczane z gulaszem (made by Mój Tata)


Składniki:

- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 całe jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka płaska pieprzu

Wszystkie składniki trę na tarce albo przez maszynkę i łączę ze sobą. Odcedzam wodę i zbieram łyżką skrobię, która powstała. Smażę na patelni grubo zalanej olejem do smażenia. Na gorące placki nakładam gulasz i łyżkę śmietany. Najlepiej smakuje z maślanką do picia. 



Gulasz:

- 1 kg mięsa wieprzowego od pieczeni pokrojonego w kostkę
- 1 papryczka chili
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- oliwa z oliwek
- łyżka masła

Przygotowanie: 

Mięso nacieram czosnkiem, solą, oliwą z oliwek i papryczką chili. Zostawiam na minimum 3 godziny. Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso i smażę aż będzie miękkie. W rondelku na oliwie i maśle, duszę cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaję gotowe, miękkie mięso i podlewam mąką ziemniaczaną połączoną z wodą aby nieco zagęścić. Przyprawiam do smaku. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz