niedziela, 14 października 2012

Oddawaj fartucha!

W jednym z polskich odcinków MasterChef pojawił się Kurt Scheller z przepisem na żeberka jagnięce. Dostałam totalnego ślinotoku i obsesyjnie pragnę zrobić to danie. Czekam aż osiągnę totalne apogeum lub popadnę w szaleństwo kulinarne i jak w Makro będą żeberka :) Póki co, poniżej przepis pochodzący ze strony http://masterchef.tvn.pl a jak tylko się z nim zmierzę, to podzielę się zdjęciami i emocjami jaki mi towarzyszyły.


Żebra jagnięce pre sale po prowansalsku z sosem z tymianku i dzikiego pieprzu leśnego.

Składniki:
250 g żeberek jagnięcych – (french rack sposób w jaki są przygotowane 6-8 kości)
20 ml oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
Zioła prowansalskie, szczypta
5 g posiekanej naci pietruszki
1 ząbek czosnku
70 g bułki tartej
1 mała cebula
50 g masła
Sól
Dziki pieprz

Przygotowanie:
Dopraw jagnięcinę solą i pieprzem i podsmaż na oliwie do uzyskania brązowego/złocistego koloru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C na około 20 minut. Po 15 minutach posmaruj żeberka musztardą, używając do tego pędzla.  W międzyczasie  w misce wymieszaj miękkie masło z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Całość rozwałkuj  na  cienki placek najlepiej na foli stretch. Placek przytnij do wielkości żeberek i połóż na mięsie  uprzednio posmarowanym musztardą ( nie przykrywaj kości).  Całość piecz jeszcze przez moment. Żeberka po wyjęciu z pieca powinny mieć złoty kolor.


Czas na przygotowanie:
30 minut

Sos:
Składniki:
50 ml czerwonego wina, wytrawnego

1 owoc dzikiego pieprzu
30 gram masła
2 gramy tymianku
Przygotowanie:
na patelnię z pozostałym tłuszczem po obsmażeniu jagnięciny wlej czerwone wino. Całość wymieszaj na wolnym ogniu i zredukuj, a następnie dodaj tymianek i całość doprowadź do wrzenia. Na sam koniec dodaj miękkie masło i całość wymieszaj tak, aby powstał gęsty sos. Następnie doprawić owocem dzikiego pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu.

Ratatouille po nicejsku.

Składniki:
Pokrojone w kostkę warzywa:
- 1 biała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 1 mały  bakłażana
- 1 papryka – kolor dowolny
- 1 pomidor
1 łyżka pasty pomidorowej
30 ml Oliwa z oliwek
½ łyżeczki ziół prowansalskich
Szczypta kminu rzymskiego
1 liść laurowy
Odrobina ziela angielskiego
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj paprykę, cukinię i bakłażana, a następnie pomidora i pastę pomidorową. Dodaj zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i  dopraw przyprawami do smaku. Gotuj do chwili, aż warzywa będą miękkie. Zwykle około: 8-10 minut

Czas na przygotowanie:
15 minut





Pommes ( Ziemniaki) Anna z masłem truflowym.

Składniki:
200 g ziemniaków pokrojonych w cienkie i równe plastry
40 g masło klarowanego
Szczypta tymianku
5 ml oliwy truflowej
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w cienkie i równe plastry. Przełóż do miski i wymieszaj z roztopionym masłem i pozostałymi składnikami. Ceramiczne naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i układaj w nim równomiernie plasterki ziemniaków.  Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C i piecz przez około 25 minut.

Czas na przygotowanie:
35 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz