poniedziałek, 22 października 2012

Sernik na zimno



Składniki:

- 1/2 opakowania krakersów maślanych
- 1 śmietanka kremówka 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2 krople cytrynowego olejku aromatycznego
- 3 łyżki żelatyny
- maliny lub jagody
- opcjonalnie galaretka owocowa

Blachę smarujemy masłem. Wysypujemy pokruszone krakersy maślane. Wsadzamy do lodówki. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż będzie sztywna.  Dodajemy smak cytrynowy i serek mascarpone, ubijamy. Dolewamy 3 łyżki żelatyny. Wyjmujemy blachę z krakersami z lodówki nakładamy ubitą śmietanę i układamy maliny na masie. Wsadzamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę owocową. Wylewamy ją na masę i wkładamy do lodówki aż stężeje. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz