piątek, 16 listopada 2012

Beaujolais Nouveau w akompaniamencie schabowego, pieczarek i czerwonej cebuli

Targi Gastro w Krakowie tak zajęły mi czas, że nawet nie mam kiedy gotować. Żywię się na mieście w KFC lub na stacji benzynowej, co jest straszne!! Na szczęście dzisiaj już koniec i mogę z powrotem wrócić do swojej kuchni zwłaszcza, że trwa Beaujolais Nouveau a ja nie miałam nawet czasu napić się wina! Dlatego plan na dziś wieczór - bardzo dobry schabowy w winie z czerwoną cebulą i do tego cała butelka wina na przystawkę.



Składniki:

- kotlet schabowy bez kości
- 1 czerwona cebula
- 1 lampka czerwonego wina
- kilka pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kotlety schabowe ubijam, solę, pieprzę. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam pieczarki, duszę je aż będą miękkie i złoto-brązowe razem z pokrojoną czerwoną cebulą. Dodaję rozmaryn. Na drugiej patelni smażę na oliwe z oliwek kotlety schabowe. Kiedy są już usmażone, przekładam je do pieczarek, dodaję zmiażdżony czosnek i zalewam lampką czerwonego wina. Duszę przez chwilę aż wino się zredukuje i powstanie pyszny sos. Pieczarki podaję położone na schabowym, pod nimi daję cebulę i zalewam sosem z patelni. Palce lizać!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz