poniedziałek, 12 listopada 2012

Imbirowo-miodowa marynata do nóżek kurczaka

To jest genialne danie! Lubię je z dwóch powodów: po pierwsze smaku - imbirowo-miodowej marynaty mieszającej się z kruchymi warzywami, a po drugie - świętego spokoju. Tak, to danie powinno się nazywać "Obiad Świętego Spokoju", ponieważ przygotowuje się go szybko, tanio i co najważniejsze, po wsadzeniu go do piekarnika, mamy czas dla siebie.



Składniki:

- nóżki z kurczaka ( na dwie osoby kupuję 20 nóżek lub pulek jak kto woli je nazywać)
- świeży imbir (może być też w proszku)
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 przyprawa do kurczaka złocista Kamis
- kilka pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Imbir ścieram na tarce z małymi oczkami, dolewam miód i sok z cytryny. Nóżki nacieram przyprawą do kurczaka i zmiażdżonym czosnkiem, zalewam marynatą. Jeżeli macie czas przygotujcie je na tyle wcześniej żeby marynowały się od godziny do 1 doby.  Warzywa kroję w kostkę i wsadzam do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Na warzywa wsadzam nóżki i polewam marynatą. Piekę przez około 30- 40 minut w piekarniku nastawionym na termoobieg w 180 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz