czwartek, 8 listopada 2012

Kamis - Wołowina na ostro w piwie

Co za miły dzień!! Monia B zrobiła mi niespodziankę i przyjechała mnie odwiedzić! Wariatka wstała o 4 rano żeby dotrzeć ze znajomym z Warszawy do Krakowa! Goście na drogę dostali tartę z białą czekoladą bo oczywiście przez kilka godzin nie mogłyśmy się nagadać i kompletnie zapomniałam, że mam ją w lodówce!! Taka ze mnie gospodyni. A teraz zabieram się za obiad.



Kulinarne Inspiracje Kamis, są fajne ponieważ inspirują do używania mięs, które rzadko pojawiają się na moim talerzu. Na przykład wołowina. W Wikipedi czytamy, że jest to najważniejsze z mięs w kuchni europejskiej i amerykańskiej. Marzy mi się Kobe, która jest najdroższa na świecie - podobno dlatego, że pochodzi z krów specjalnie masowanych - kiedyś jej spróbuje. Dziś będzie wołowina na ostro duszona w ciemnym piwie. Wołowina i piwo bardzo się lubią a ja lubię jedno i drugie. To co? Zaczynamy?

Składniki:

- 0,5 kg wołowiny bez kości
- 0, 25 kg boczku
- przyprawy Kamis Kulinarne Inspiracje - Pikantna wołowina w winie (przepis, który podaje Kamis znajdziecie tutaj: http://www.kamis.pl/Świat-Kamis/Kulinarne-Inspiracje-Pikantna-wolowina-w-winie.aspx ja postanowiłam przygotować swoją inspiracje z wykorzystaniem tych przypraw
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka ciemnego piwa Guinness
- 1 papryka
- 1 pomidor
- oliwa z oliwek Bertolli

Przygotowanie:

Cebulę, boczek i wołowinę kroję w kostkę. Boczek i cebulę wrzucam do garnka i przysmażam na oliwie z oliwek. Dodaję dwa ząbki czosnku ale całe i dorzucam wołowinę, smażę przez chwilę. Zalewam piwem i gotuję przez 1,5 godziny. Można też dolać wody jeżeli piwo w całości nie zakryło mięsa.  Na 1/2 przed końcem gotowania dodaję wszystkie przyprawy, pokrojoną w paski paprykę oraz pomidora. Taką wołowinę można podać z pieczywem, kaszą, ryżem, makaronem... na co macie ochotę.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz