czwartek, 15 listopada 2012

Kluski leniwe



Jedno z moich ulubionych dań! To zadziwiające, że pomimo tylu wymyślności, człowiek ze smakiem wraca do tego, co jadł w dzieciństwie. Kluski leniwe są jednym z moich ulubionych wspomnień. 

Składniki:

- 200 g sera białego
- 10 łyżek mąki
- 1 żółtko

Zasmażka:

- 4 łyżki masła, ja przywiązałam się do klasycznego mixu Lurpak
- 4 łyżki bułki tartej

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą formując ciasto. Odkrawamy kawałek i rolujemy aż zrobi się wałek o grubości trochę większej niż nasz duży palec. Kroimy w poprzek kluski. Wrzucamy do gotującej się wody, gotowe są wtedy kiedy wypłyną na wierzch. Zasmażkę robimy prosto: rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy bułkę, mieszamy aż się zarumieni ale trzeba uważać aby nie przypalić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz