poniedziałek, 19 listopada 2012

Kurczak faszerowany i Kulinarne Inspiracje Kamis

O tym dlaczego darzę uczuciem kurczaka możecie poczytać w moim wcześniejszym przepisie, o tu: Kurcze pieczone 
Wymyśliłam sobie, że go nadzieje żeby było tym razem inaczej. 
Jeżeli macie taką możliwość, kurczaka dzień wcześniej zamarynujcie w oliwie z oliwek, czosnku i przyprawie do kurczaka. Jeżeli nie, to koniecznie go wysmarujcie przed pieczeniem. 

Składniki:

- 1 duży kurczak
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka

Nadzienie:

- 2 wczorajsze bułki
- 2 łyżki Lurpak Premium Mix z Oliwą z oliwek 
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 opakowanie Kamis Kulinarne Inspiracje - Kurczak ze Śliwką

Kurczaka nacieram oliwą z 3 ząbkami czosnku i przyprawą do kurczaka. Do malaksera wrzucam 2 całe bułki i miksuje. Dodaje jajko, masło, cebulę i wszystkie przyprawy Kamis Kulinarne Inspiracje. Miksuje na papkę. Jeżeli za mało się skleja, możecie dodać oliwę z oliwek. Kurczaka nadziewam po sam brzeg powstałą "papką". Piekę w 190 stopniach około 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewam kurczaka sosem, który się wytwarza podczas pieczenia a po 45 minutach odwracam go na drugą stronę. Smakuje wybornie z opiekanymi ziemniakami z rozmarynem, skoro już macie uruchomiony piekarnik to warto to wykorzystać. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz