niedziela, 11 listopada 2012

Łosoś teriyaki



Składniki:

- dwa filety z łososia
- 1/2 szklanki marynaty teriyaki marki Kikkoman 
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- kawałek tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek


Łososia myję i solę. W kubku mieszam wszystkie składniki, wylewam marynatę na łososia i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie łososia wyjmuję i kładę na patelni z oliwą z oliwek skórką do dołu i piekę około 5 minut. Po tym czasie odwracam łososia i piekę jeszcze 3 minuty aż zrobi się jasno różowy - upieczony. Marynatę przelewam do rondelka i gotuję przez około 10 minut aż zgęstnieje. Na talerzu kładę łososia a potem polewam go sosem. Można podać z ryżem lub makaronem ryżowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz