piątek, 2 listopada 2012

Trochę inny schabowy


Moim zdaniem jest to niedoceniane mięso, które pojawia się na stole raz w tygodniu w 70% domostw polskich. Zazwyczaj w panierce, w większe okazje - ze śliwką. A ja lubię to mięso bardzo i ostatnio wymyśliłam sobie, że zrobię go jeszcze inaczej.

Składniki:

- kotlety schabowe
- mąka 4 łyżki
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- pieprz czarny w kulkach 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- musztarda pieprzowa 3 łyżki
- orzechówka lub, brandy lub whisky 4 łyżki

Przygotowanie:

Kotleta ubijam, oprószam solą, pieprzem i mąką i smażę na patelni. Zdejmuje kotlety i na tej samej patelni wrzucam: 2 łyżki pieprzu w kulkach, czosnek i dolewam 4 łyżki brandy (lub orzechówki lub whisky). Gotuję sos aż nieco odparuje i zgęstnieje. Dodaję 3 łyżki musztardy pieprzowej i jeszcze chwilę gotuję. Kotlety podaję z sosem. Uwaga, jest ostre. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz