piątek, 23 listopada 2012

Szpinak w cieście francuskim z orzechami i żurawiną

Dlaczego lubię szpinak możecie poczytać we wcześniejszych wpisach. Dodam jeszcze, że kojarzy mi się z Popeye :) i chociaż by z tego powodu mam do niego sentyment. Dzisiejszy obiad zainspirowała moja poranna niespodzianka a dokładnie ser Castello Blue.



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek Bertolli
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1/2 kostki sera Castello Blue
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 3 łyżeczki żurawiny
- 1/2 opakowania orzechów włoskich
- 30 dkg żółtego sera
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i wrzucam szpinak. Dodaję posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek solę do smaku. Po kilku minutach dodaję ser Castello Blue i czekam aż się rozpuści. Dodaję żurawinę i mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie smaruje żółtkiem. Ciasto powinno być z lodówki a nadzienie całkowicie wystudzone. Nakładam na całe ciasto szpinak, posypuje orzechami i warstwą sera żółtego, zawijam jak roladę. Piekę w 200 stopniach na termoobiegu około 25 minut. 








1 komentarz: