czwartek, 1 listopada 2012

Tarta cytrynowa



Składniki:

- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- około 1 szklanki mąki (tyle aż ciasto zabierze)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jako całe

Przygotowanie:

Masło kroję w kostkę i miksuję z jajkiem. Dodaję cukier puder, śmietanę - miksuje dalej. Dosypuje mąkę i miksuje aż zaczną robić się grudy. Dosypuje mąkę i ugniatam ręką ciasto aż zrobi się kula. Wsadzam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, kulę ciasta kładę na folii i wałkuję. Wypełniam nim formę, nakłuwam spód widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z piekarnika. Aby ciasto nie pękało i nie robiły się na nim bańki, możecie o na niego papier do pieczenia a na papier wysypać groch. Ja grochu nie miałam więc położyłam naczynie żaroodporne :)

Masa cytrynowa:

- 5 jajek
- 4 łyżki cukru
- 1 śmietanka kremówka 36%
- skórka z jednej cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie: 

Ubijam śmietankę kremówkę z jajkami, dodaję pozostałe składniki jak już będzie nieco ubita. Masę nakładam na upieczoną tartę i piekę jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach aż się zetnie. Po upieczeniu wkładam do lodówki. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz