piątek, 30 listopada 2012

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym

Lubię gotować używając dobrych, świeżych produktów. Ciesze się, że mam przyjemność pracować z markami, których produkty lubię i mogę Wam polecać, a czasami, jak w przypadku konkursu z oliwami Bertolli i Carbonel nawet je rozdawać. Dzisiejsze danie zainspirowane jest całkowicie produktami marki Arla: masłem solonym Lurpak i serem pleśniowym Castello. 


Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 g masła solonego Lurpak
- 1 jajko
- pół kubka jogurtu naturalnego

Składniki na farsz:

- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka 
- 3 ząbki czosnku
- ser Castello
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 1/4 szklanki białego wina
- 30 dkg żółtego sera
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto łącze ze sobą, zagniatam kulę i wsadzam do zamrażalki na minimum godzinę. Kurczaka kroję w kostkę, posypuje przyprawą do kurczaka i piekę na oliwie z oliwek, następnie dodaję cebulę i duszę jeszcze chwile. Na drugiej patelni rozpuszczam szpinak bo mam mrożony. Dodaję czosnek utarty z solą, ser. Mieszam aż składniki się rozpuszczą, dodaję kurczaka, pomidora i cebulę. Rozwałkowane ciasto nakładam na formę do tarty, wsadzam do piekarnika na 15-20 minut.  Przekładam farsz z patelni, posypuje serem żółtym, zapiekam w 180 stopniach.

Najważniejszymi składnikami tego dania jest szpinak, ser i czosnek. Jeżeli nie macie pozostałych składników do farszu lub nie lubicie - nie musicie dawać, tarta i tak wyjdzie pyszna.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz