poniedziałek, 10 grudnia 2012

Czerwony krem pomidorowo-paprykowy

Z połączenia moich dwóch ulubionych zup: kremu z papryki i kremu z pomidorów, wyszła pyszna, zdrowa, aromatyczna zupa. Sposób jej robienia jest niezwykle prosty i szybki czyli coś co Tygryski lubią najbardziej.

Składniki:

- 2 papryki
- 2 pomidory
- 1 puszka pomidorów od Food & Joy 
- bulion warzywny (włoszczyzna) 
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- sól, pieprz
- cukier do smaku
dziki ryż marki Podravka.
- 1 opakowanie mozzarelli



Przygotowanie:

Paprykę i pomidory kroję na kawałki umieszczam w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą i wsadzam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piekę przez 20 minut. Na włoszczyźnie przygotowuje bulion warzywny. Po 20 minutach wyjmuje naczynie żaroodporne z piekarnika, czekam aż nieco przestygnie i obieram ze skórki paprykę i pomidory. Wrzucam do garnka razem z obranym czosnkiem, pomidorami z puszki i miksuje na gładką masę. Dolewam bulion i przyprawiam do smaku. Zupa powinna być słodkawa (dzięki papryce) ale też złamana ostrością pieprzu więc go sobie nie żałujcie. Z podanych ilości wychodzą cztery porcje. Ja podałam z ryżem i mozzarellą. 






2 komentarze:

  1. ten przepisik bardzo pasuje do akcji ;) jedynie bannerek i kategoria kolorystyczna i laduje w teczy smakow

    OdpowiedzUsuń