środa, 19 grudnia 2012

Nadziewany pomidor podany na szynce parmeńskiej - Ugotowani



O mojej przygodzie z programem "Ugotowani" możecie poczytać tu. A poniżej przepis na przystawkę,  która jest też wyśmienitym śniadaniem. 



SKŁADNIKI
  • 4 duże pomidory
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 30 g orzeszków nerkowca
  • 160 g szynki parmeńskiej
  • 3 opakowania sera mozzarella
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • przyprawy do smaku: oregano, bazylia
  • 2 bagietki

Sposób przygotowania:
Odcinamy górne części pomidorów i zachowujemy je, aby zrobić z nich daszki. Z pozostałej części pomidora wygrzebujemy łyżeczką miąższ i odkładamy do miseczki. Do miąższu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oliwę z oliwek. W moździerzu ucieramy orzeszki nerkowca, świeżą bazylię i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy pomidory farszem, następ0nie przykrywamy je daszkiem. Kładziemy na szynce parmeńskiej. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Podajemy z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz