czwartek, 13 grudnia 2012

Pierożki z ciasta francuskiego z nadzieniem z kurczaka i suszonych pomidorów


Niezawodne ciasto francuskie, nad którym się znęcam od jakiegoś czasu :)) Dziś w wersji śródziemnomorskiej! Prawie.

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 czerwona cebula
- 1 słoik oliwek czarnych
- 1 słoik pomidorów suszonych
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaparów
- 1 jajko
- 3 piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek
- przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Kurczaka kroję w kostkę, obtaczam w przyprawie do kurczaka i smażę na oliwie z oliwek. W malakserze lub blenderze miksuje wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem jajka. Jajko rozbijam i rozcieram. Wyjmuje ciasto z lodówki i kroję go na prostokąty i smaruje jajkiem. Nakładam najpierw nadzienie z malaksera a potem ostygniętego kurczaka. Końce sklejam ze sobą i przygniatam widelcem. Smaruje jajkiem po wierzchu i piekę w 200 stopniach, na termoobiegu przez około 30-35 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz