niedziela, 9 grudnia 2012

Schab w sosie kurkowym z pure ziemniaczanym





Składniki:

- kotlety schabowe bez kości
- pół opakowania kurek
- 4 łyżki śmietany 18%
- 6 ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki białego wina
- 30% mała śmietanka
- 2 łyżki cytryny
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę. Na patelnię wlewam oliwę i masło, wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek. Jak tylko się zeszkli, wlewam wino oraz sok z cytryny i duszę około 2 minut. Następnie wrzucam kurki i duszę przez około 5 minut, dolewam śmietankę i przyprawiam do smaku. Sos należy gotować tak długo aż nieco zgęstnieje.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu ubijam je z dużą ilością masła i kilkoma łyżkami śmietany 18%. Schabowe ubijam, oprószam solą, pieprzem i mąką zmieszaną z papryką słodką. Smażę na patelni z dwóch stron. Po usmażeniu kładę na talerz schabowego a na niego kurki w sosie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz