czwartek, 20 grudnia 2012

Dodatki do dań głównych

Pure ziemniaczane:

- ugotowane ziemniaki
- 3 łyżki śmietanki 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól do smaku

Do miksera wrzucamy ziemniaki, dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy śmietankę, czosnek i solimy do smaku.

Kapusta z pomarańczami (do Indyka):

- kapusta
- 2 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki wody

Kapustę szatkuje drobno, wrzucam na patelnię z oliwą i wodą - duszę kilkanaście minut. Dodaję pokrojoną cebulę, starte jabłko i pokrojoną pomarańczę i duszę do miękkości. 


Groch z cebulą:

- 1 opakowanie fasoli Piękny Jaś marki Kupiec
- 3 cebule
- 1/2 kostki masła 

Groch zalewam wodą dzień wcześniej żeby się namoczył. Gotuję go do miękkości. Cebule drobno kroje i duszę na maśle aż stanie się miękka i szklista. Groch dorzucam do cebuli i dokładnie mieszam. 


1 komentarz: