wtorek, 18 grudnia 2012

Tymiankowe podudzia z karmelizowaną cebulą

To jest jedno z tych dań, które robi się samo :) a efekt smakowy gwarantowany. Polecam Wam podudzia na tackach z firmy Poldrob. Na co zwracam uwagę? Po pierwsze czy mięso jest świeże. Po drugie akurat w przypadku podudzia - na to czy "pulki" są duże - czasami można trafić na takie wychudzone podudzie jakby to nie kurczak a gołąbek był. Dlatego właśnie sięgam po sprawdzone przeze mnie mięso a tej marki mogę Wam polecić w ciemno. 



Składniki:

- 2 tacki podudzia z kurczaka Poldrob
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka tymianku
- 3 łyżki przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka burbonu lub whisky 


Podudzia myję, osuszam i wkładam do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą. Nacieram je czosnkiem. Przyprawę do kurczaka mieszam z tymiankiem i papryką - nacieram mięso. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na termoobieg. Na patelnię wrzucam pokrojoną cebulę i zasypuje łyżką cukru. Mieszam aż cukier się rozpuści a cebula karmelizuje. Jeżeli macie pod ręką burbon lub whisky to dodajcie 1 łyżkę do cebuli - nabierze fajnego smaku. Po 10 minutach obracam "pulki" w piekarniku i piekę kolejne 10 minut. Po tym czasie zmieniam program na grill i trzymam mięso jeszcze przez 5 minut. Podaję z nałożoną karmelizowaną cebulą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz