czwartek, 7 marca 2013

Flan czekoladowy





Składniki - flan

600 ml mleka
wanilia
4 jaja
40 g cukru

Ciasto czekoladowe

200 gr czekolady gorzkiej
150 gr masła
150 gr cukru
3 jaja
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Karmel

200 g cukru
  
Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C., następnie rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodaj 150 gr cukru i 3 ubite jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odrobinę soli, całość połączyć z czekoladą.


Przygotowanie flan: 

W misce wymieszaj 4 jajka, 40 g cukru, mleko i wanilię. Foremki posmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotować karmel  i wlać go do foremki. Dodać ciasto czekoladowe i polać go flan.
Tak przygotowaną całość przykryj folią aluminiową, zapiec w kąpieli wodnej przez 40 min w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz