wtorek, 5 marca 2013

Guacamole z warsztatów kuchni meksykańskiej

Przepis, którego tajniki poznałam na meksykańskich warsztatach kulinarnych. Podstawą tego przepysznego guacamole jest dojrzałe awokado. Bez niego nie ma szans na uzyskanie powalającego efektu. Dlatego wybierając ten owoc zwracajcie uwagę czy jest miękki, skórka ciemna a po obraniu ma się dać rozsmarować bez konieczności miksowania. Jeżeli taki kupiliście to zabierzcie się do roboty: 


Składniki:

- 2 awokado
- kilka listków kolendry
- 1 limonka (sok)
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- sól do smaku

Jak obrać awokado? Okazuje się, że bardzo prosto. Wcinam się w skórkę do oporu i przeciągam nożem po całym obrysie owocu. Przekręcam i już - mam dwie połówki. Wydłubuje pestkę i łyżką wybieram miąższ ze skórki. Następnie kroję go na drobną kostkę, dodaję posiekaną kolendrę i sok z limonki. Solę do smaku a następnie końcówką do ubijania piany mieszam awokado ze składnikami aż się połączą. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i czerwoną cebulę. Doprawiam jeszcze solą. Można podawać na bułce lub do nachos i tortilli. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz