piątek, 15 marca 2013

Pijane kokosanki



Rozkosznie kaloryczne z odrobiną egzotyki.

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 3 jaka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 9 łyżek mleka

Składniki na polewę czekoladową:

- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 1 opakowanie wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka rumu
- 3 krople zapachu rumowego



Margarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubijam pianę i dodaję na końcu mieszając drewnianą łyżką delikatnie. Wykładam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy, wyrównuję i piekę ok 30 minut w 180 stopniach.
Na drugi dzień lub jak ciasto wystygnie całkowicie, robię polewę czekoladową.  Kakao, cukier i wodę trzeba zagotować, dodać rum i zapach rumowy. Wymieszać i lekko przestudzić. Ciasto kroję w kostke i wkładam do polewy a następnie obtaczam w wiórkach kokosowych. Możecie użyć innego alkoholu i zapachu ale rumowy jest idealny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz