czwartek, 21 marca 2013

Pistacjowy kurczak w sosie pomidorowym

Wiem, brzmi dziwnie. Możecie się śmiać, że pistacje z promki w Lidlu ale prawda jest taka, że nadały temu daniu fajny charakter i zaskoczyły konsumujących. Nie bardziej zresztą niż ryż. "Basmati" oznacza pachnący ryż, który do tego jest sypki i lekki. Uprawiany u podnóża Himalajów, gdzie tamtejsze żyzne gleby i specyficzny mikroklimat sprawiają, że ryż nabiera niepowtarzalnego, subtelnego aromatu. Ma długie, smukłe, śnieżnobiałe ziarna, które podczas gotowania jeszcze bardziej się wydłużają. Danie warte uwagi, zwłaszcza, że robi się go szybko.

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 2 garści pistacji
- 1 czerwona cebula
- ryż Basmati Britta
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Piersi kroję w kostkę, przyprawiam Appetita i wrzucam na oliwę. Na drugą patelnię wrzucam pokrojoną w pióra cebulę i masło, czekam aż się zeszkli. Dodaję chili, czosnek i pistacje, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni. Wlewam sos i przyprawiam go do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodaję podsmażonego kurczaka i duszę około 20 minut - tyle co gotuje się ryż, aby przeszedł smakami i aromatami sosu. Podaję go z ryżem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz