poniedziałek, 4 marca 2013

Smak Meksyku w krakowskim Radisson Blu


Kuchnia meksykańska to bogactwo smaków i aromatów, które uwielbiam. Podczas meksykańskiej lekcji gotowania w krakowskim hotelu Radisson Blu wyraziłam swoją miłość do ostrych papryczek i nachosów, pochłaniając każde napotkane ilości! Kilka razy zostałam przyłapana przez czuje oko fotografów na podjadaniu a najbardziej podobało mi się to, że nikt nie obrażał się kiedy mój paluch wędrował do misek w celu „profesjonalnego degustowania”, czy kiedy przy stole pałaszowaliśmy gotowe dania rękoma. Bo taka ta kuchnia jest: pełna zabawy, prostoty, luzu. I tak było podczas tego wieczoru, gdzie spotkali się pasjonaci jedzenia i gotowania. Kilka godzin minęło niezauważenie wśród napełnionych winem kieliszkach, opowieści o magii jakim jest jedzenie i wspólnym gotowaniu. 
Pod czujnym okiem Stanisława Bobowskiego – szefa kuchni hotelu Radisson Blue oraz Isabel Balderas uczyłam się tajników przygotowywania takich dań jak: Tostadas de tinga, Enmoladas Oraz Flan czekoladowy. Każde danie zachwycało połączeniem niezwykłych składników jak np.: sosu czekoladowego z chili do tortilli z kurczakiem, limonki do sosu guacamole (wreszcie nauczyłam się robić taką wersję, która zachwyca wszystkich) czy karmelu i piernika.
Taki sposób spędzania wieczoru jest niesamowitym przeżyciem, kulinarna podróżą, dzięki której poznajesz smaki świata. W menu meksykańskim hotelu Radisson Blu Kraków przez najbliższy miesiąc znaleźć będzie można tradycyjne potrawy, jak na przykład zupa z krewetek z dodatkiem chili, słodko-ostre roladki z kurczaka z sosem czekoladowym, do przyrządzenia którego używa się ponad dwudziestu różnych składników! Nie obejdzie się bez rozmaitych sosów, jak pikantna salsa, czy popularne guacamole. Niewątpliwą atrakcją jest sałatka z kaktusa w towarzystwie pomidorów, cebuli i papryczki jalapeno, a także przyprawa achiote z dodatkiem soku pomarańczowego o słodko–kwaśnym smaku. Na stole pojawią się także oryginalne desery jak natilla i polvorones z orzechami. 
A wszystko to do spróbowania dla każdej osoby będącej w Krakowie, w każdy czwartek, piątek i sobotę, w godzinach od 18:00 do 23:00 w restauracji Milk&Co. Podczas bufetu Surf&Turf obowiązuje nielimitowana degustacja przystawek, dań głównych i deserów, a także wina, piwa, wody. To cykliczne wydarzenie, warto śledzić nadchodzące trendy – w kwietniu kuchnia indyjska! 

 
 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz