środa, 6 marca 2013

Tostadas de tinga

Kolejny przepis zgłębiony na warsztatach kuchni meksykańskiej, który z jednej strony składa się z prostych składników ale z drugiej obfituje w smaki. Jest idealną przystawką lub przekąską do filmu czy na imprezie. Mnie to danie smakowało najbardziej ze wszystkich prezentowanych na warsztatach.



Składniki:

8 placków tostadas
1 avocado
250 ml śmietany
4 rzodkiewki
bulion

Farsz tinga:

1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
3 cebule
3 pomidory
1 chipotle adobados czyli wędzona papryczka jalapeno
sól i olej

Przygotowanie:

Ugotować pierś z kurczaka z czosnkiem, rozdrobnić mięso. Następnie posiekać cebulę i podsmażyć. Pomidory zmiksować blenderem, chipotle wymieszać z bulionem i dodać cebulę. Wymieszać z kurczakiem. Nakładać porcję tingi na tosadę. Na końcu polać śmietaną, avocado i rzodkiewką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz