poniedziałek, 25 marca 2013

Zakwas na żurek

W tym roku w lany poniedziałek spotykamy się przy moim stole. Nie mogłam sobie odmówić przygotowaniu żuru ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam. A jak już zabieram się za żur to nie ma pół środków. Musi być od początku zrobiony przeze mnie i z najlepszych składników. Przygotowałam więc zakwas z przepisu Paszczaka. Zamówiłam wiejską kiełbasę, prawdziwą białą od rolnika z Mszany Dolnej. Teraz czekam 5 dni aż zakwas będzie pachnący i kwaśnawy. A potem opowiem Wam historię o żurze. 




Składniki:

- 1 litr letniej przegotowanej wody
- 1 szklanka płatków owsianych Halina
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych 
- piętka chleba na zakwasie 

Przygotowanie:

Płatki, mąkę i piętkę miele w blenderze. Dodaję czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę - miksuję wszystko razem. Odstawiam w ciepłe miejsce, najlepiej w glinianym garnku przykrytym gazą na 5 dni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz