poniedziałek, 18 marca 2013

Zupa z ananasa i chili

O kulisach powstania tej zupy możecie poczytać w poście zatytułowanym Fooding. Zaintrygowana jej smakiem, zrobiłam ją zgodnie z sugestiami powstałymi nad garnkiem jej pierwotnej wersji. O to, czy smakowała możecie zapytać moje króliki doświadczalne: Monię, Kubę, Deasa, Edytę i Wojtka. Myślę, że ich zdziwione kubki smakowe mówiły same za siebie :)



Składniki (6 osób):

- 2 puszki ananasa w zalewie 
- 3 piersi z kurczaka
- bulion około 2 litry
- 2 papryczki chili
- 1 korzeń imbiru (spory około 5 cm)
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka pasty wasabi
- 1/2 opakowania zielonej soczewicy
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka kuminu
- 2 łyżki curry
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:

W garnku na maśle przysmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli, starty korzeń imbiru i pokrojone w kółka papryczki chili. W osobnym garnku gotuję bulion na kurczaku pokrojonym w kostkę. Do cebuli, imbiru i chili wlewam pokrojonego ananasa wraz z zalewą. Dodaję kumin, wasabi, sok z limonki i curry. Zalewam ugotowanym bulionem (bez warzyw) z kurczakiem, dodaję zieloną soczewicę i gotuję około 20 minut aż soczewica zmięknie. Pod sam koniec zabielam ją mlekiem kokosowym. Doprawiam do smaku - ma być w pierwszej nucie wyczuwalna słodkość ananasa i mleczka kokosowego a na koniec macie poczuć ostrość chili. Wtedy znaczy, że jest idealnie słodko-ostra.

Można również przyrządzić ją na bulionie z krewetek zamiast kurczaka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz