piątek, 19 kwietnia 2013

Cielęcina w sosie własnym



Składniki:

1-1,5 kg cielęciny ( górka lub przednia łopatka )
2-3 ząbków czosnku
sól
smalec + olej
2 łyżki masła

Przygotowanie: 

Umyte mięso nacieram dobrze roztartym na miazgę czosnkiem z solą (około łyżeczki), przykrywam na min 2-3 godziny i wkładam do lodówki. Po tym czasie nożem zbieram czosnek z mięsa i odkładam. Mięso wkładam do rozgrzanego rondla ze smalcem (łyżka) i olejem. Piekę na małym ogniu często  przewracając bo lubi przywierać, co jakiś czas podlewam wodą.
Gdy mięso jest już miękkie dodaje odłożony wcześniej czosnek i masło, podlewam wodą i duszę około 15 min. Podaję z zieloną sałatą z dressingiem jogutowym na słodko. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz