wtorek, 23 kwietnia 2013

Terrina z buraczków na słodko

Terrina z buraczków to nic innego jak galaretka. Dziwne? Dziwne. Za to piękne i smaczne. 


Składniki:

- 1 burak
- 1/2 kubka śmietany 18%
- cukier do smaku
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

Buraka gotuję do miękkości. Obieram ze skórki i ścieram na bardzo małych oczkach. Żelatynę rozpuszczam we wrzątku, dodaje śmietanę mieszam. Potem dodaję buraczki, przyprawiam cukrem aż będzie dobrze słodkie. Wymieszane odstawiam by trochę ostygło. Nakładam do kokilek na muffinki i wsadzam do lodówki na całą noc. Najlepiej smakuje podane do mięsa na obiad np: pieczonej szynki.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz