wtorek, 9 kwietnia 2013

Warsztaty kuchni Indyjskiej: Gulab Jamun










Składniki:
  • 200 g mleka w proszku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietany 18 %
  • olej do smażenia

Składniki na syrop:
  • 400 ml wody
  • 300 g cukru
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Mleko w proszku łączymy z proszkiem do pieczenia, mąką oraz śmietaną. Wyrabiamy ciasto i formujemy niewielkie kulki, mniej więcej o wielkości 1cm.
Przygotowane ciasto smażymy na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kuleczki układamy na papierowych ręcznikach kuchennych i odstawiamy do przestygnięcia. Do zagotowanej wody dodajemy kardamon oraz cukier i gotujemy przez piętnaście minut. Przygotowanym syropem zalewamy wcześniej usmażone kuleczki, podajemy z mango i wiórkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz