poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Warsztaty kulinarne w Radisson Blu - kuchnia indyjska.

Było aromatycznie i kolorowo. Smacznie i intensywnie. Lało się wino, słychać było rozmowy, śmiech i zachwyty. Atmosfera jak zawsze dopisała podczas warsztatów kuchni indyjskiej w Radisson Blu. Ale czy można było inaczej kiedy obcuje się z tą właśnie kuchnią? 

Bogactwo przypraw zachwyca. Każde danie składa się z wielu składników by w efekcie końcowym doprowadzić nasze kubki smakowe do przeżycia niczym na rollercoaster. To masa pracy wymagająca sprawnej ręki dlatego z przyjemnością podpatrywałam kucharza, aby teraz podzielić się z Wami przepisami. Ekipa Hotelu Radisson Blu potrafi zadbać o to, by swoją tajemną wiedzę przekazywali nam profesjonaliści. Pod czujnym okiem Szefa Kuchni Stanisława Bobowskiego oraz jego gościa Surjit Singh (szef kuchni restauracji Hot Chili) przenieśliśmy się w prawdziwą podróż kulinarną do kraju, w którym jedzenie to licząca tysiące lat tradycja spożywania posiłków w określony sposób, często łączona z religią i filozofią. Spotkałam się ze stwierdzeniem, że religia hinduska bywa nazywana religią kuchni. Piękne jest w tej kulturze to, że jemy, oblizujemy ściekający po ręce sos, próbujemy, wtykamy paluchy do każdego gara, wylizujemy talerz kawałkiem chleba. Kto nie jest na to gotowy, nie jest gotowy na poznanie tej kuchni. Bo najlepszą jej częścią jest swoboda i radość płynąca z niepohamowanej możliwości dzielenia się nią. Jeżeli chcecie spróbować tego o czym piszę, to zapraszam Was na miesiąc z kuchnią indyjską do Radisson Blu. Jesz i pijesz ile chcesz za 135 zł w bufecie Surf & Turf.  
















Fot. A BITE TO EAT


Fot. Matt


1 komentarz: