wtorek, 7 maja 2013

Risotto z pieczarkami i kurczakiem.

Jest kilka dań, które mi nie wychodzą. Są też takie, które robię naprawdę dobrze. W tym przypadku jednak powiem, że risotto to mój konik. Wyszło naprawdę genialne!


Składniki na risotto bianco:

- ryż do risotto arborio Halina
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 kieliszek wina
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy  z oliwek
- parmezan
- sól, pieprz
- bulion warzywny

Składniki na dodatki:

- 1 opakowanie pieczarek 
- 2 piersi z kurczaka
- pietruszka

Przygotowanie: 

1. Ryż przygotowuje z tego przepisu. Jest to sprawdzona przeze mnie metoda zaproponowana przez Jamiego Oliviera.

2. Pieczarki kroję i smażę je na oliwie z oliwek aż zbrązowieją. Dodaję pokrojonego kurczaka, solę i pieprzę i smażę aż kurczak będzie gotowy (razem z pieczarkami). 

3. Po odstawieniu risotto na dwie minuty z łyżką masła, dodaję do niego wszystko co znajdowało się na patelni, łącznie z sokiem jaki wytworzył się przy pieczeniu pieczarek. 

4. Kroję drobno pietruszkę i dekoruje nią danie.










1 komentarz:

  1. Proste i szybkie danie dla zabieganych. Risotto w sam raz sie komponuje z wszelkimi grzybami, uwielbiam takze te z udzialem kurek. Moje dzieci bardzo lubia risotto, szczegolnie z naturalnego ryzu - żywność ekologiczna jest na szczescie dosc mocno obecna w diecie dzieci

    OdpowiedzUsuń