środa, 22 maja 2013

Zupa kokosowa z kurczakiem

W sobotę miałam fazę na gotowanie. Czasami mnie tak dopada. Fajnie, że jest grupa ludzi, która wpada do nas i pałaszuje wszystko co wcześniej ugotuję. Ja mogę się "wyżyć" oni najeść brzuszki. Tym razem zagościła na stole kuchnia azjatycka: zupa kokosowa, kurczak w sosie pomarańczowym z nutką limonki i chili oraz sernik z zielonej herbaty. Dziś przepis na zupę. 

Składniki:

- 2 puszki mleka kokosowego
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka masła klarowanego 
- bulion warzywny (wywar)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 cm korzeń imbiru
- 2 łyżka pasty curry (zielonej)
- sok z 1/2 limonki
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka cukru


Przygotowanie:

W garnku na maśle przysmażam starty imbir. Wlewam mleko kokosowe, 2 łodygi posiekanej trawy cytrynowej i zalewam ugotowanym bulionem. Gotuję około 20 minut. Po tym czasie dodaję  sok z limonki, sos rybny, pastę curry. Gotuję jeszcze 20 minut, doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz na samym końcu dodaję ugotowanego kurczaka, drobno pokrojonego. 
Dymkę kroję, wrzucam na patelnię z oliwą, dodaję cukier i karmelizuję. Taką cebulką dekoruję zupę na talerzu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz