niedziela, 16 czerwca 2013

Crumble z rabarbarem i truskawkami


Słońce, rabarbar, truskawki... lato jak nic! Smaki mojego dzieciństwa, które zwiastowały zbliżające się wakacje. Czasami nie mogę uwierzyć, jak kęs jedzenia potrafi przenieść do najgłębszych wspomnień. Są takie potrawy, które zabierają mnie w podróż do przeszłości. Na przykład powidło. Pamiętam, kiedy byłam podlotkiem, że u Babci w Czchowie, w wielkim kotle, ale naprawdę olbrzymim, gotowaliśmy powidło przez kilka dni. Jego zapach niósł wiatr po całej wsi. Nie wiem czemu ale w mojej głowie związane jest to również ze wspomnieniem żniw. Dosłownie czuje ten upał i ściernisko, które rani stopy, duszący zapach zboża, bolące dłonie. W tym roku podzielę się z Wami moim rodzinnym przepisem na powidła, które wyrabiane są do dzisiaj. Jednak dziś, mój deser, zwiastuje wakacje. Smacznego!

Przepis:

- kilka łodyg rabarbaru
- kobiałka truskawek
- kilka liści mięty
- 1 masło
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki zmielonych płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów

Przygotowanie:

Rabarbar myję i kroję w kostkę. Truskawki przekrawam na pół. Na suchej patelni rozpuszczam 1/2 szklankę cukru aż zacznie się rozpuszczać. Wrzucam owoce i karmelizuje mieszając przez około 2 minuty. Przekładam do naczynia, dodaję listki mięty i odstawiam. Przez ten czas jak będę wyrabiać ciasto, truskawki puszczą sok.
W misce wyrabiam ciasto z pozostałych składników. Formuje kulę i wsadzam do zamrażalki na 10 minut. Owoce razem z listkami mięty przekładam do foremek, w których będę piekła crumble. Do każdej wlewam sok, który wytworzył się w między czasie. Ciasto trę na grubych oczkach i przykrywam nim owoce. Piekę 20 minut w 200 stopniach. 




2 komentarze:

  1. pycha... kruszonka, truskawy, rabarbar! mniam:)
    Dziękuję za dodanie crumble do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń