środa, 26 czerwca 2013

Łosoś na szparagach w sosie maślano - winnym (przepis na konkurs BlogerChef)


Składniki:

- filet z łososia dwie sztuki
- zielone szparagi pęczek
- 2,5 szklanki białego wina (wytrawne lub pół wytrawne)
- parę liści włoskiej kapusty
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
- listek świeżej bazylii do dekoracji
- sól
- grubo ziarnisty pieprz (może być kolorowy)
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki suszonego koperku
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki rozmarynu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- patyczki do szaszłyków Jan Niezbędny

Przygotowanie:

Szparagi łamię aby pozbyć się twardych końcówek, gotuję około 10 minut w wodzie z liściem laurowym, cukrem, oliwą, solą i szklanką wina. Przelewam je zimną wodą. 

W dużym garnku nalewam około 1/2 wody jego objętości i dodaję: koperek, tymianek, rozmaryn, szklankę wina. Gotuję aż wytworzy się silna para. Nakładam na garnek bambusowe naczynie do gotowania na parze. Łososia nacieram solą i pieprzem. Odkrawam skórę do 1/2 jej długości i odwijam ją na patyku. Aby się nie wyślizgiwała, przecinam patyczek na pół a potem wzdłuż jakieś 2 cm. Tworząc "szczypce". Łososia gotuję na parze maksymalnie 15 minut. 

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję sól i pieprz i pól szklanki wina. Redukuje. Dorzucam szparagi i gotuję jeszcze 3 minuty. Przekładam szparagi na talerz, dekoruje pomidorkami, daję łososia i polewam sosem. Na koniec dekoruje świeżym listkiem bazylii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz