wtorek, 11 czerwca 2013

Tarta pomidorowo-szparagowa

Nie cierpię obierać szparagów! Nie wiem czy Wy też tak macie, ale doprowadza mnie to do szału. Lubię za to szparagi i najwyższy czas aby zagościły w mojej kuchni. 



Składniki:

- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- szklanka wody
- 1/2 kostki masła

Wszystkie składniki łącze ze sobą i wyrabiam ciasto. Kruche nie lubi jak się je za długo mamle w rękach, więc jak tylko je zagnieciecie wsadzajcie od razu do lodówki na około 15 minut. Nakłuwam widelcem i wsadzam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut. 

Nadzienie do tarty:

- szparagi wiązka
- pomidorki cherry 1 opakowanie
- ser feta 1 opakowanie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- garść bazylii
- oliwki czarne garść

W rondelku na oliwie podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę, zmiażdżony czosnek i dorzucam szparagi. Solę i duszę około 3 minuty. Pomidory przekrawam na pół, fetę kroję w kostkę. Razem z pozostałymi składnikami przekładam na tartę i wsadzam ją do piekarnika na 20 minut. 

Tak, celowo nie dodaję jajek :)

3 komentarze:

  1. Szparagi+pomidory+feta? Mmmmmm!
    Co ja tu jeszcze robię?! Idę do sklepu po szparagi! :D
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń