wtorek, 2 lipca 2013

Kurczak z suszonymi pomidorami, fetą i szałwią (przepis z konkursu BlogerChef)

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- ser feta z krowiego mleka
- 6 listków szałwii
- olej rzepakowy około 2 łyżki
- garść suszonych pomidorów
- 1 opakowanie szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki białego wina
- jadalne kwiaty czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś nacinam robiąc kieszeń. Umieszczam w niej pokruszony ser feta (ile się zmieści), kilka listków szałwii i suszone pomidorami. Zamykam wykałaczkami aby się nie rozwaliła w czasie pieczenia i posypuje ziołami prowansalskimi. Wlewam olej rzepakowy na patelnię i mocno nagrzewam. Mięso obsmażam z jednej i drugiej strony, dolewam wina, redukuje, przykrywam i smażę około 10 minut. W tym czasie robię szpinak wg tego przepisu (klik)

Na talerzu rozsypuje kwiaty czosnku. Kroję pierś na pół i ustawiam jedną stojąco, drugą leżąco. Podaję ze szpinakiem w miseczce. 



2 komentarze:

  1. super składniki! Idealnie do siebie pasują... już od dawna mam ochotę na dobrze zrobioną pierś z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, mięso z pewnością jest mega aromatyczne :) pozdrawiam i polecam dania na grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-piersi-kurczaka-z-tymiankiem-i-szafranem/

    OdpowiedzUsuń