poniedziałek, 1 lipca 2013

Sałatka z roszponki

Po tygodniowej przerwie znowu wracamy do racjonalnego żywienia. Okazało się, że Filemon też chce się przyłączyć. Pewnie się zatroskał bo wszyscy ostatnio mówią mu, że przytył. Widzieliście kiedyś kota buszującego w roszponce?


Składniki:

- 1/2 opakowania roszponki
- 2 pomidory
- chleb żytni pokrojony w kostkę
- papryka zielona
- feta z krowiego mleka

Sos winegret:

- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sałatkę kroję w kostkę. Do miseczki wlewam sok z cytryny, musztardę  i szczyptę soli. Mieszam energicznie aż sól się rozpuści. Dodaję oliwę i łącze ze sobą aż zrobi się jednolity sos. Na sam koniec przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Polewam sosem sałatkę i mieszam. 

1 komentarz:

  1. Samo zdrowie! Jestem zachwycona!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń