sobota, 10 sierpnia 2013

10 kroków do California Roll - poradnik od Sushi Square

Suszimaniacy! Specjalnie dla Was, Sushi Master z Sushi Square, zdradza jak przygotować genialne California Roll w domu. To może być świetna zabawa z większą grupką znajomych a dzięki A BITE TO EAT i Sushi Square na pewno  uda Wam się przygotować je bezbłędnie. Polecam wcześniej wybrać się na Rynek Główny 15 i podpatrzyć mistrza ;)


Składniki na 1 porcję:

80 g świeżego łososia
15 g ogórka pokrojonego w paseczki
5 g cienkich plasterków awokado
Jeden cienki pasek tykwy
170 g ugotowanego ryżu do sushi
Łyżka serka philadelphia
Jeden płat nori (algi morskiej)

Przepis:

Ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Z kawałka łososia wycinamy 4 cienkie plasterki, które na koniec ułożymy na rolce. Układamy algę morską błyszczącą warstwą skierowaną w stronę deski po czym nakładamy niezbyt grubą warstwę ryżu na nori (alga morska). Na warstwę ryżu przykładamy matkę wcześnie owiniętą folią spożywczą a następnie odwracamy tak by warstwa ryżu była na dole. Smarujemy nori serkiem typu philadelphia po czym układamy wzdłuż nori łososia oraz pokrojonego ogórka i tykwę. Całość rolujemy i formujemy. Na górę kładziemy na przemian cienkie płatki awokado i łososia. Przyciskamy matką , następnie kroimy na 8 równych kawałków podajemy z kikomanem wasabi oraz imbirem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz