czwartek, 19 września 2013

Figowa tarta z serem feta

Uwielbiam figi! Kojarzą mi się z upalną Chorwacją, gdzie garściami zrywałam je z krzaku i pochłaniałam w ilościach skandalicznych! Zapieczone z kozim serem i z orzechami włoskimi... mmmm.... albo jako figowe chutney do polędwiczki mmm...a w tarcie? Omnomnomnom.




Składniki: 

- Na kruche ciasto oraz jego przyrządzenie klikamy tu
- 10 fig
- tymianek
- 1 opakowanie sera feta w kostkach
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 4 żółtka

Przygotowanie:

Orzechy upraż na patelni, dodaj miód. Figi pokrój. Żółtka rozmieszaj z tymiankiem. Na upieczony kruchy spód wyłóż figi, orzechy z miodem, ser feta i zalej żółtkami z tymiankiem. Piec w 190 stopniach około 20 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz